Interviul telefonic? Sigur ca da! Una dintre cele mai utilizate metode de preselectie de catre angajatori. De ce este important sa ne pregatim mai bine decat ne-am inchipui pentru acest apel programat? Te invit sa lecturezi articolul in continuare si sa descoperi.

Contextul situatiei actuale

Cu siguranta daca ai aplicat la un loc de munca incepand cu luna martie a anului 2020, probabil ca ai si fost anuntat ca una dintre etapele procesului de selectie este interviul telefonic. Acest lucru se intampla din ce in ce mai mult mai ales in prezent, deoarece recrutorii dintotdeauna au selectat in urma interviului telefonic aproximativ jumatate dintre candidati.

Ce este de fapt interviul telefonic?

Interviul telefonic este o discutie programata cu un reprezentant al companiei sau a organizatiei la care ai aplicat pentru o oportunitate profesionala. Interviul telefonic este o discutie planificata, la fel cum ti-ai planifica si o intalnire ‘’face tu face’’ la sediul companiei, doar ca dialogul se desfasoara doar in format audio (nu si in format video). Ca durata, in general, interviul telefonic dureaza intre 10 si 20 de minute. Ca format, persoana care te intervieveaza are dreptul sa iti adreseze cateva intrebari pentru a afla mai multe informatii despre tine.

Care este scopul interviului telefonic?

Pentru tine in calitate de candidat? – Scopul acestui interviu telefonic este de a confirma ca esti candidatul potrivit pentru postul la care ai aplicat si ca – meriti sa mergi mai departe in urmatoarea etapa de selectie alaturi de ceilalti candidati!

Pentru reprezentatul departamentului de resurse rmane? – Scopul sau este de a se asigura printr-o discutie ca tu esti unul dintre candidatii care indeplineste criteriile absolut necesare pentru a ocupa viitorul post in organizatie. Prin intrebarile sale, reprezentatul HR al companiei valideaza profilul tau in urma candidaturii pe care ai depus-o. De exemplu, daca activitatea presupune sa te deplasezi intre mai multe puncte de lucru, va trebui sa indeplinesti criteriul de a avea un permis de conducere. Un alt exemplu ar putea fi, acela de a iti adresa cateva intrebari intr-o limba straina, pentru a valida nivelul tau de cunoastere al limbii respective, asa cum ai mentionat in CV-ul tau.

Cum te pregatesti pentru interviul telefonic cu angajatorul?

  • In primul rand, incearca sa fii putin flexibil cu privire intervalul de timp pe care il agreezi cu angajatorul, atunci cand planifici discutia. Te incurajam sa agreezi un interval in care cu siguranta poti sa fii disponibil si fata de care sa iti iei un angajament ca il vei respecta, odata ce a fost stabilit in agenda ambelor parti.
  • Noteaza-ti undeva imediat ce ai vorbit cu un reprezentant al companiei care te-a contactat si cu care ai programat un interviul telefonic. Unii dintre candidati uita numele persoanei si compania care i-au contactat pentru ca in aceeasi perioada au aplicat la mai multe Joburi si intervine confuzia – nu isi mai amintesc cu care companie au stat de vorba.

  • Citeste din nou anuntul de Job cu atentie si cauta criteriile pe care consideri ca angajatorul si le doreste imperios necesar de la tine, in calitate de candidat ideal. In viitoarea ta discutie cu reprezentantul HR, este posibil ca aceste criterii sa fie validate. Prin urmare, arunca un ochi pe vechile tale proiecte la care ai lucrat si care au fost sarcinile, responsabilitatile, dar si succesul muncii tale (anterior), atunci cand deja ti-ai dovedit competenta profesionala. Vrei sa fii convingator, nu-i asa?

  • Citeste informatii despre compania cu care urmeaza sa porti acea discutie telefonica. Poate ca nu trebuie sa te informezi la fel de mult ca la interviul fata in fata de la sediul angajatorului, dar cu siguranta trebuie sa cunosti industria, specificul companiei si cateva informatii care sa arate ca esti interesat de aceasta oportunitate.

  • Gaseste-ti un spatiu, o camera in care pe parcursul discutiei sa nu fii deranjat, sa nu te aflii intr-un mediu cu zgomot de fond (e.g. pe strazile orasului). Daca esti in spatiul tau de acasa, asigura-te ca te afli intr-o zona in care nu ai dificultati cu semnalul.

  • Pe parcursul discutiei, asculta cu atentie intrebarile care iti sunt adresate, nu te grabi sa raspunzi astfel incat sa te balbai, ci incearca sa fii cat mai natural.

  • La finalul discutiei, recrutorul iti va oferi informatii cu ce urmeaza sa se intample in continuare. Si tu, ii poti adresa 2-3 intrebari prin care sa te informezi pe scurt, despre care ar fi pasii urmatori in procesul de selectie, si ce ar urma in continuare daca vei fi unul dintre candidatii acceptati.

Vrei sa te antrenezi pentru interviul telefonic?

Specialistii APT te pot ajuta in cadrul sesiunilor de consiliere in cariera sa te pregatesti pentru interviul telefonic, online, sau fata in fata.

AFLA MAI MULTE DETALII