Termenul de interviu online a fost folosit poate cel mai mult de-a lungul anilor, ca o etapa din cadrul procesului de selectie a companiilor din Romania, dar si peste hotare. Exista diferente in ceea ce priveste interviul online si interviul fata in fata cu un angajator? Cu siguranta!

Te invit sa citesti in continuare articolul daca vrei sa afli cateva mici insight-uri cu privire la aceasta metoda de selectie, direct din partea specialistilor HR.

Contextul situatiei actuale

Daca te-ai gandit sa aplici la un Job in decursul anului 2020, cunoastem foarte bine contextul distantarii sociale provocate de pandemia de corona virus. Acum, probabil ca, in timp ce citesti acest articol, au loc cele mai multe interviuri online in materie de selectie de personal din istoria lumii. Nu este nimic nou; companiile au utilizat aceasta metoda de intervievare a candidatilor cu mult inainte de criza corona virus, cu atat mai mult cu cat candidatii care urmau sa aiba o intrevedere cu angajatorul aveau domiciliul in afara localitatii, si care erau deschisi catre o relocare (raportat la punctul de lucru al firmei). Nu este singurul exemplu! Au existat Joburi in sistemul lucrului de la distanta si inainte (cunoscut si ca sistemul telemunca), iar cei care lucreaza in industria IT sunt poate cei mai familiarizati cu lucrul de acasa, comparativ cu majoritatea celorlalte categorii profesionale.

Prin ce este diferentiat un interviu online de un interviu fata in fata?

Interviul online presupune aproape in totalitate acelasi format ca structura de desfasurare a discutiei dintre un candidat si un angajator, cu exceptia faptului ca, discutia se desfasoara online. Interviul online trebuie neaparat sa aiba un canal de comunicare video, pentru a nu se transforma intr-un interviu de tip telefonic.
In functie de angajator, interviul online este doar primul interviu de selectie pe care il poarta angajatorul cu candidatii sai. De cele mai multe ori, acest tip de interviu reprezinta doar etapa de intercunoastere („get to know each other”) cu reprezentatul HR al companiei la care candidatul aplica. In aceasta etapa, se clarifica asteptarile candidatului, i se comunica detalii cu privire companie in general, detalii despre post, viitoarele sale sarcini si responsabilitati, dar este si o etapa in care recrutorul poate sa selecteze care candidati au fost potriviti cu profilul cautat.

Alti angajatoti, pot avea si al doilea interviu (cunoscut si ca „interviu final”). Angajatorii organizeaza aceste etape de selectie in functie de specificul fiecarei companii, sau dupa caz, in functie de specificul fiecarui post. De aceea, candidatul poate parcurge unul, doua, trei sau chiar mai multe probe si/ sau interviuri pentru a ocupa pozitia in organizatie. Interviul final presupune ca, la aceasta discutie participa si persoana de decizie care hotaraste pe cine isi doreste in echipa sa. De cele mai multe ori (daca ne referim la white collars si nu la muncitori), aceasta persoana este chiar viitorul supervizor sau managerul de departament cu care candidatul va lucra in mod direct.

Avantajele interviului online

Unul dintre avantajeje interviului online este calitatea timpului si valorificarea acestuia pentru ambele parti. Atat angajatorul, cat si candidatul nu trebuie sa depuna eforturi mari pentru a intra in contact, intr-o sesiune remote care simuleaza interactiunea din viata reala. Aceasta nu doar ca simuleaza, dar chiar deserveste aproape in totalitate interactiunea standard a unui interviu de selectie, asa cum s-ar desfasura si fata in fata, la sediul companiei.

Totodata, ambele parti se pot conecta din confortul lor de acasa si vor economisi timp si resurse de deplasare catre locatia in care acestia s-ar fi intalnit pentru un interviu la sediul companiei.

Conferinta video poate sa ofere un context foarte similar, comparativ cu discutia live dintre angajator si angajat. Formatul video-audio, dar si posibilitatea de a partaja o informatie de pe un dispozitiv pentru a fi vizualizata de catre candidat sau invers (prin optiunea ’’share-screen’’), face ca interviul online sa devina o varianta preferata de catre multi candidati si este binevenita sa fie mai des utilizata si de catre companii. Daca anterior crizei de corona virus nu toti angajatorii erau de acord sa tina interviurile online din cauza procedurilor interne si a sistemului de aprobari din partea conducerii, acum situatia actuala a fortat lucrurile sa se intample.

Dezavantajele interviului online

Unul dintre principalele dezavantaje este ca, intalnirea prin sistemul videoconferinta poate fi perceputa ca fiind o bariera din partea ambelor parti. Pe de o parte, angajatorul poate sa nu se simta convins 100% ca a perceput candidatul in totalitatea sa, la fel cum si candidatul a vorbit cu fiecare dintre participantii videoconferintei la discutie pe rand, fata de interactiunea concomitenta cu 2 sau mai multe persoane live (de cele mai multe ori regulile de comunicare via conferinta fiind stabilitate la inceputul desfasurarii interviului).

Un alt dezavantaj poate fi cel de natura logistica, respectiv problemele de conexiune sau calitatea serviciului de internet care conecteaza angajatorul si candidatul catre un canal comun de comunicare.

Cum te pregatesti pentru interviul online cu angajatorul?

  • In primul rand, stabileste un spatiu potrivit pentru tipul de discutie pe care o vei avea. Poti sa mergi la o cafenea care are locuri ce iti ofera si intimitatea unui spatiu sau iti poti organiza spatiul, direct in confortul tau de acasa.

  • Este impotant sa te gandesti care este miza acestei intalniri si care ar fi resursele de care ai nevoie pentru a iti maximiza reusitele si ca obtii o sansa de a trece mai departe. Acest lucru nu inseamna ca nu esti autentic(a), ci presupune sa inveti sa iti pui in valoare punctele forte si sa te prezinti in acord cu acestea, comparativ cu candidatii care nu se gandesc cum sa se prezinte pe ei ca persoane si sa puna pe sine in valoare.

  • Pentru unii dintre noi, a ne valorifica resursele inseamna chiar si a avea o dimineata foarte buna in care sa ne pregatim sa fim in forma maxima, sa mancam bine, sa ne odihnim pentru a fi fresh si informati (cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample, despre companie si despre postul la care am aplicat).

  • Chiar daca participi la interviul online din confortul tau de acasa, este bine sa ai o tinuta prin care sa transmiti profesionalism. O cravata foarte stransa pentru un domn ar transmite ca se straduieste mult prea mult, ca exagereaza, ca nu se simte confortabil sau chiar disperat sa reuseasca (nu poti controla in totalitate cum vei fi perceput(a), dar poti incerca sa accentuezi lucrurile in favoarea ta). De aceea, poate ca o camasa deschisa la un nasture in zona gulerului transmite echilibrul dintre profesionalism, dar totusi o tinuta de tip casual, in zona spatiului de business. In acelasi timp, depinde si de postul in care aplici. Daca esti un programator IT, recrutorulul sigur nu se va astepta sa te vada la camasa, ci in tricoul in care te vede la birou, atunci cand mai vizitezi compania sau daca lucrezi direct in locatia unde se afla aceasta.

  • Citeste informatii despre compania cu care urmeaza sa ai interviul online. Incearca sa aduni cat mai multe informatii despre activitatea companiei, industria acesteia, specificul muncii tale in sectorul lor economic si incearca sa transmiti cateva dintre aceste informatii fie ca esti intrebat sau nu de catre angajator. Sigur ca in cadrul interviului online iti doresti sa te prezinti favorabil si sa transmiti in exterior ca esti interesat de companie, de misiune si valorile ei. Nici aici nu trebuie sa exagerezi. Important e sa transmiti o pasiune sau un interes natural, autentic si sa nu se vada ca incerci interntionat, din greu si doar ca sa impresionezi pentru a ocupa postul.

  • In discutie, asculta activ si raspunde cat mai complet la intrebarile care iti sunt adresate. Nu incerca sa umplii discutia cu vorbe goale, ci incearca sa oferi detaliile muncii tale, a studiilor sau a experientei tale profesionale si a carei expertize te recomanda pentru a ocupa postul pe care candidezi.

  • La finalul discutiei, recrutorul iti va oferi informatii cu ce urmeaza sa se intample in continuare. Si tu, ii poti adresa 2-3 intrebari si sa te informezi pe scurt despre pasii urmatori care urmeaza in procesul de selectie (daca vei fi acceptat). Este important sa pleci lamurit din aceasta etapa pentru a sti daca si cum trebuie sa te pregatesti pentru urmatoarea etapa de selectie. De exemplu, daca vei afla ca vei sustine o proba practica sau va trebui sa parcurgi un test de cunostinte, este bine daca informatia ajunge la tine inainte deoarece vei putea sa exersezi ce ai invatat anterior si sa iti reactualizezi cunostintele. Unele probe seamana cu examenele. Ei bine, nu le putem trece daca nu le acordam importanta si nu depunem un minim de efort pentru a ne pregari pentru probele care ne testeaza cunostintele (acelea fiind chiar cele din domeniul pe care ni l-am ales in cariera).

  • La final, noteaza-ti toate lucrurile importante pe care trebuie sa le retii dupa acest interviu si, noteaza si alte nelamuriri sau intrebari ce iti vin pe parcurs, pentru a nu le uita. Atunci cand mai intrii in contact pe parcursul procesului de selectie cu compania, vei sti exact in mod strategic de unde vei relua discutia. Acest pas este cu atat mai util, cu cat aplici la mai multe companii. Noteaza-ti avantajele, precum si lucrurile care nu se potrivesc pentru tine de la angajatori, apoi incarca sa iei o decizie!

Vrei sa te pregatesti pentru interviul online cu un specialist?

Te invitam sa apelezi la serviciile de consiliere in cariera si sa beneficiezi de sprijin ghidat pentru fiecare pas.

AFLA MAI MULTE DETALII