De multe ori, probabil fiecare dintre noi a auzit termenul de consiliere in cariera sau coaching de cariera. Asa ca, e posibil sa ne fi imaginat cam ce presupune o consiliere de cariera sau cel putin, cum s-ar desfasura aceasta.

Avem noi oare nevoie de consiliere de cariera?

Contextul situatiei actuale

Avand in vedere pandemia raspandirii de corona virus, majoritatea am ramas fara un Job, suntem in somaj tehnic sau resimtim nesiguranta viitorului incert cu privire la traseul nostru profesional.
Cu siguranta ca avem nevoie de consilere de cariera! De ce? Pentru ca un consilier nu doar ca ne poate ajuta in a gasi oportunitatea de munca potrivita pentru noi, dar te ajuta sa explorezi si sa regandesti directia profesionala pe care tot ai mers pana in prezent, une de afli acum si incotro doresti sa te indrepti ulterior.

Rolul consilierului/ coach-ului de cariera

Asa cum multi oameni au un rol vital in viata nostra, la fel si consilierea de cariera devine un moment critic in viata fiecaruia dintre noi. Poate ca ne dorim sa ne dezvoltam profesional prin a merge la studii sau a face un curs de calificare sau sa urmam un program renumit de certificare. Ei bine, consilierul este acel specialist care lucreaza in beneficiul tau, punandu-te pe tine in prim plan, luand in calcul o multitudine de factori ce tine de individualitatea ta ca persoana. Mai exact, acest specialist analizeaza unde ai lucrat, ce cunostinte ai, ce competente sau abilitati detii, aplica teste de pesonalitate si inventare de cariera pentru a te cunoaste mai mult decat te cunosti tu insuti. Va fi o oglinda pentru tine in care te vei putea vedea si impreuna, te va sustine sa iei cea mai buna decizie din viata ta, luand in calcul si hobby-urile tale, interesele, chiar si stilul tau de viata in general.

Care este scopul consilierii de cariera?

Daca in recrutare si selectie angajatorii isi doresc sa gaseasca omul potrivit la locul potrivit (acel ‘’angajat ideal’’, despre care sigur ai mai auzit), consilierul se asigura in primul rand ca TU esti persoana potrivita, in locul potrivit pentru tine!

De ce este important acest lucru mai mult decat ne-am imagina? Este doar un simplu Job, iar ulterior ne intoarcem fiecare la vietile nostre?
Probabil ca pentru o parte dintre noi asa este. Insa, daca totusi cei mai multi dintre noi petrecem 8 ore/ zi (la care se adauga pauza de masa si deplasarea catre Jobul pe care ni l-am ales), nu crezi ca ar fi bine sa scoatem tot ce e mai bun si potrivit pentru noi din acel interval de timp?
Te invit sa gandesti lucrurile dintr-o alta perspectiva: intr-o saptamana, sunt aproximativ 40 de ore lucratoare, intr-o luna – sunt 160 de ore, intr-un an – sunt 1920 de ore pe care le petreci in Jobul pe care l-ai ales si poate in care nu te regasesti. Poate te solicita prea mult, este un mediu cu niveluri ridicate de stres, este competitiv, ai multe responsabilitati, trebuie sa fii foarte rapid in munca ta si totodata, trebuie sa fii si performant?

La o speranta de viata europeana de 75 de ani, poti privi lucrurile din aceasta perspectiva: 25 de ani sunt timpul tau liber, 25 de ani ii petreci noaptea, dormind, iar 25 de ani ii petreci la Job. Interesant, nu?
Poate ca ar trebui sa regandim in ce masura iti doresti sa investesti in tine in felul acesta. Poate nu ai explorat si alte optiuni atat de bine. Haide sa iesim de pe pilot automat si sa ne facem putin timp pentru a considera cum putem sa facem lucrurile diferit!

Cum se desfasoara o sedinta de consiliere/coaching de cariera?

Este important sa retii faptul ca, orice persoana este unica si vei beneficia de expertiza unui specialist care s-a pregatit profesional, tocmai ca sa poata raspunda nevoile tale si sa personalizeze sedintele in functie de specificul tau. Totusi, daca simti ca ai nevoie sa iti faci o idee despre cum s-ar desfasura acestea, sedintele ar putea sa se desfasoare dupa urmatorul model:

  • Specialistul iti analizeaza indeaproape descrierea situatiei tale si exploreaza impreuna cu tine
  • Ajungeti la miezul problemei, identificand cauze particulare si contextul tau general de client

  • Identicati nevoia si stabiliti un obiectiv

  • Trasati planul de actiune si identificati resurse

  • Pe langa discutiile one to one, primiti exercitii pe care le lucrati intre sedinte

  • Analizati rezultatele, va redescoperiti, iesiti din blocaj si invatati cum sa actionati!

Vrei sa afli mai multe despre consiliere in cariera & coaching?

Expertii APT te ajuta sa iti planifici cariera si sa obtii rezultatele pe care ti le propui.

VREAU SA AFLU MAI MULTE DETALII