Se spune ca sprancenele sunt oglinda fetei, iar ochii sunt oglinda sufletului. Ei bine, noi credem ca si CV-ul tau este oglinda in care se reflecta cariera care arata traseul tau profesional si indica expertiza ta in calitate de specialist in domeniul sau.

Iti doresti mult sa convingi ca detii toate atuurile in fata unui angajator? Cu siguranta ca, fiecare dintre noi inainte sa se prezinte la un interviu de angare a stat pe ganduri cu privire la actualizarea CV-ului. Oare ar fi trebuit sa fie revizuit sau, dimpotriva, sa consideram ca actualizarea lui nu este chiar atat de necesara?

Contextul situatiei actuale

Chiar daca recent pandemia de coronavirus te-a fortat sa intri in somaj tehnic si iti este teama de stabilitatea jobului; poate nu mai ai un loc de munca momentan pentru ca angajatorul tau nu a mai reusit sa incaseze venituri; daca pur si simplu ti-ai fi dorit sa faci o schimbare profesionala, „regulile jocului” raman aceleasi.

Noi te incurajam in continuare sa investesti in imaginea ta profesionala atunci cand aplici pentru oportunitati in cariera ta. Si cum astazi discutam despre CV-ul tau, chiar si cei mai buni specialisti in HR le-ar prinde bine sa isi revizuiasca acest document si sa reflecteze la cat de bine chiar considera ca l-au construit. Eu unul am fost surprins sa descopar lucruri noi pentru ca, a fost un exercitiu experential din care m-am dezvoltat aplicandu-l si cerand feedback despre ce perceptie au ceilalti despre felul in care am considerat ca ar trebui sa ma prezint in exterior. Este un exercitiu interesant pe care te invitam sa il incerci si tu. Si cum de multe ori, APT a primit mail-uri prin care candidatii ne cereau un feedback profesionist cu privire la felul in care si-au construit CV-ul, am decis sa scriem un articol pe tema aceasta.

Continutul adecvat al unui CV

In continuare, iti propunem o serie de recomandari pe care ar trebui sa le iei in calcul, atunci cand iti construiesti CV-ul:

1. Gandeste-te unde aplici

  • Daca aplici la o corporatie, probabil ar fi bine sa ai un format de CV cu un design comun, concis, si cat mai prietenos unui screening din partea recrutorului. De multe ori, angajatii corporatiilor sunt interesati strict de ceea ce stii sa faci, aducand in prim plan competentele cheie care te recomanda pentru pozitia din cadrul companiei lor, iar daca nu este un post din departamentul de marketing, poate ar fi bine sa nu te axezi pe creativitatea prin care iti expui informatiile din CV. De exemplu, un format al unui CV foarte prietenos la ochii fiecarui recrutor ar puta fi cel generat din site-ul e-jobs.

  • Daca aplici la o institutie de stat sau pentru o oportunitate de a studia la facultate sau in strainatate, se pare ca majoritatea acestor institutii prefera un format de CV de tip Europass. Acceseaza site-ul Europass si creaza propriul tau CV online, gratuit, in format Europass.

  • Daca aplici pentru un post in domeniul artelor si nu implica o proba practica sau daca aplici intr-o organizatie unde intuiesti foarte bine ca o valoare comuna a viitorilor colegi cu care vei lucra este creativitatea, ei bine poate ca nu ti-ar strica daca ai incerca sa cauti sau chiar sa creezi un design tematic si chiar original, al CV-ului tau. Cu siguranta perceptia aceluia care il va privi va fi suprastimulata, iar iesind in evidenta iti cresti sansele de a fi contactat. Totusi, incearca sa nu exagerezi cu colorile ca sa nu devina totul un curcubeu.

2. Adapteaza felul in care te prezinti

  • De multe ori, ne este mai la indemana daca doar adaugam experiente sau certificari noi in CV-ul nostru, fara a ne mai uita la viziunea de ansamblu. De aceea, poate ca am lucrat 3 ani in vanzari, 1 an in call-center si aplicam pe un post in care ni se cere o competenta foarte buna de comunicare, insa nu ne-am actualizat descrierea cu privire la sarcini si responsabilitati (atunci cand am povestit ce am facut mai exact la acel Job). Poate ca avem mai multe sarcini si responsabilitati care nu au legatura cu comunicarea. Sau poate ca, ni se cere in Jobul in care aplicam sa lucram intr-un program. Noi stim sa lucram in acel program, insa in CV nu apare aceasta informatie pentru ca noi deja consideram ca o sa ii transmitem angajatorului acest lucru la primul contact cu acesta, prin la telefon. Ne facem scenarii ca angajatorul se va convinge ce anume putem noi sa facem, asa ca preferam sa ne sune compania mai intai si apoi, credem ca exista suficient timp pentru a clarifica aceste detalii ulterior.

  • Iti recomandam sa verifici lista fiecarei competentei pe care o ai, nivelul de dezvoltare (scazut, mediu, ridicat) si locul in care ai invatat sa o dezvolti. Vei convinge angajatorul ca esti un cunoscator, un candidat ideal si sigur vei fi contactat! Ce ar trebui sa faci in aceasta etapa, este sa aduci aceste informatii cat mai usor in atentia companiei unde aplici. Nu uita sa te axezi pe anuntul postat de catre firma – analizeaza care sunt abilitatile pe care angajatorul si le doreste de la tine si prezinta-te cu acestea in candidatura ta.

  • In mesajul pe care il adresezi angajatorului, nu fi prea modest si formal cu cuvintele. Nu vei arata foarte multe in exterior, ci mai degraba ca esti formal si devii din nou o candidatura comuna, care se pierde si devine fada in formalismul celorlalte candidaturi. Nu uita ca in fiecare proces de selectie te afli intr-o competitie.

3. Asigura-te ca personalizezi CV-ul

De la partea de design, cu partea de responsabilitati relevante pe care le-ai avut in trecut: gandeste-te ca daca nu esti la inceputul carierei, poate ai colaborat cu mai multi angajatori. Prin urmare, nu toate Joburile ar putea fi relevante pentru postul la care aplici (poate ar trebui sa scoti cateva pentru a nu exagera cu numarul de pagini – ‘’esenta se pierde in multime’’) sau…poate dimpotriva, esti la inceput de cariera si nu ai avut multe Joburi. Daca ai facut voluntariat sau proiecte personale, nu uita sa le prezinti – pentru ca si acestea sunt importante. Este mult mai util decat sa transmiti ca nu esti deschis si nu ai dorit sa te implici in alte activitati (de unde exista asteptarea sa dezvolti anumite competente, care iti vor fi utile pe viitor, in cariera).

Argumentele care conving

A aplica la un angajator nu reprezinta doar un CV. O candidatura poate include si o scrisoare de intentie, o publicatie, un proiect personal, recomandari sau chiar un portofoliu personal care sa te sustina si sa transmita increderea nu doar ca poti face un lucru, ba chiar ca deja esti acel cineva care poate si a dovedit acest lucru!

La finalul zilei si, poate cel mai important, adreseaza-ti aceasta intrebare: Pune-te in locul celui care iti va citi candidatura – „Ce ai dori sa vada la tine si cum ai dori sa te perceapa?”

Ai nevoie de ghidare pentru realizarea unui CV?

Speciaistii APT iti ofera sprijin in cadrul sesiunilor de consiliere in cariera, pentru realizarea unui CV care sa iasa in evidenta.

AFLA MAI MULTE DETALII